Як виростити великі та соковиті кавуни у себе на ділянці

0 Comments

Кавуни – нечасті гості на російських грядках. Вони люблять сонце та тепло, яких у нас вічно бракує. Як максималіст, я задала собі високу планку – вирощувати кавуни не менше 13 кг. На менше не згодна. Свого часу я довго розбиралася в техніці вирощування і тепер поділюся своїми порадами та спостереженнями, які я знайшла на цьому порталі akiba.com.ua з вами.

Де посадити?

При виборі місця для кавунів є кілька заборон. Не підійдуть ділянки:

  • де раніше розпорошувалися гербіциди;
  • де росли пасльонові культури (кабачки, картопля, патисони);
  • де кавуни (чи дині) вже росли минулого року;
  • мешкає дротяник (личинка жука-лускуна).

При посадці культур головне – пам’ятати про сівозміну. Одні й самі рослини можна садити у тому місці не частіше одного разу на 5 років.

Натомість кавуни добре приживуться на тій території, де нещодавно сходили капуста, буряк, морква, цибуля. Також це правило відноситься до бобових, ярих та озимих культур.

Як виростити великі та соковиті кавуни у себе на ділянці

Як підготувати ґрунт?

Кавунам показано ґрунт із нейтральною кислотністю – крайнощів ця ягода не любить. Орієнтуйтесь на показники рН 6,0 – 7,0. Якщо землю необхідно розкислити, скористайтесь традиційними способами: вапном, крейдою або доломітовим борошном. Серед інших вимог:

  • водопроникність ґрунту;
  • ґрунтові води на відстані від 1,5 метра.

Що посадити?

При підборі насіння віддавайте перевагу екземплярам двох-або трирічної давності. Таке насіння утворює більше жіночих квіток, через що врожайність тільки зростає. Для середньої лінії Росії краще брати скоростиглі сорти з терміном вегетації 75-80 днів – щоб вони встигли вирости і дозріти.

Від себе додам: перед посадкою насіння обробляю в борній кислоті (0,03%) або Молібденовокислому алюмінії (0,05%).

Як виростити великі та соковиті кавуни у себе на ділянці

Як садити?

Секретів у посадці кавунів немає. У голові потрібно тримати лише два фактори: температуру ґрунту та температуру повітря. Кавуни примхливі, тому в ґрунті холодніше 12-15 градусів вони не зійдуть чи розчарують скромним урожаєм. Ґрунт повинен прогрітися як мінімум на 10 см – до цього моменту планувати висадку немає сенсу. Також бажано, щоб після посадки не було температурних коливань.

Якщо хочете поспішати дозрівання – вирощуйте розсаду. Я так роблю завжди і не дивно. Якщо розсаду висаджувати під плівку, то стиглі кавуни потішать вас раніше на 2-3 тижні, а може, й на цілий місяць.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *